Storslagen hyllning till Lill Ingmars
Arnie Nilsson, Ingmar Nilsson, Dan Henningsson, Ingvar Heed (bas), Ingmars son Patrik Nilsson (kompgitarr och sång), Arnies son Peter Nilsson (kompgitarr och sång) samt Robin Hurmalainen Persson (trummor). Foto: Privat 2024
Den 17 juli firade det legendariska dansbandet Lill-Ingmars från Blomskog sitt 60-årsjubileum. Trots att regnet tvingade dem att flytta firandet från gamla logen i Breviken till Folkets hus i Blomskog, blev det en folkfest.
– Det var en kväll fylld av nostalgi, glädje och eufori, säger vokalisten Ingmar Nilsson, till NB.
Lill Ingmars har fortfarande energi och passion. Under två timmar bjöd bandet på en musikalisk resa genom deras 60-år långa karriär. Publiken, som fyllde lokalen till bristningsgränsen, visade sin uppskattning med stående ovationer.
– Det krävdes hela tre extranummer, trots att kvällen till slut var över, ville publiken inte att musiken skulle tystna, så vi får fortsätta så länge det går, skrattar Ingmar.
– Det var en euforisk stämning som genomsyrade hela evenemanget.
Lång resa
Lill Ingmars musikaliska resa började 1964, när bandet vann sin första amatörtävling i Karlstad. Den segern blev startskottet för en lång och framgångsrik karriär för bandets originalmedlemmar; bröderna Ingmar och Arnie Nilsson, samt barndomsvännen Dan Henningsson. Basisten Ingvar Heed kom med 1989. Idag är även nästa generation med och sjunger.
– Ett tidigt skivkontrakt ledde till att vi spelade in vår första hitlåt ”Molly”.
Denna blev snabbt en favorit. Ingmar, som endast var 14 år då den spelades in i Sten & Stanleys studio i Karlskoga var så ung att flickvännen i det amerikanska originalet fick bytas ut mot en hund.
– Producenten tyckte att jag var ett barn och att det passade bättre att sjunga om en hund än om en flicka.
Detta var dock bara början. Ett nytt skivkontrakt några år senare resulterade i hela fyra LP-skivor, vilket ytterligare cementerade deras plats på dansbandsscenen i både Sverige och Norge. Ett hundratal låtar har egenproducerats med text och musik av firma Arnie Nilsson och Dan Henningsson.
Musikern och producenten Stig Lindell säger till NB att Lill-Ingmars är bandet med det ”stora hjärtat” och att de är det största dansband som funnits i Nordmarken.
– Det är underbara människor och deras musik berör hjärtat.
Stig lyfter fram texter och melodier som ”Ännu blommar kärleken” och ”Sången till livet” som blivit rikskända genom Kindbergs, som tog den första till förstaplatsen på Svensktoppen och framförallt genom ikoniska Lasse Stefanz som spelat in den. ”Sången till livet” hamnade även den på Svensktoppen genom Christina Lindberg.
– Lill Ingmars banade vägen för dansband att börja med “country sound” och det blev stilbrytande för fler, bland annat Lasse Stefanz.
Stig lyfter fram albumet ”96:an” från 1996.
– Molly är den låt som alla vill höra om och om igen, men det är klart att ”Ännu blommar kärleken” och ”Sången till livet”, som Christina Lindberg spelat in, är populära, berättar Ingmar stolt.
Amerikabrevet och USA
Ett av de största ögonblicken i bandets karriär kom 1988, när bygdespelet ”Amerikabrevet” hade premiär i Källtegen, som togs fram av Blomskogs hembygdsförening.
– Lill-Ingmars har varit engagerade som musiker i bygdespelet sedan starten 1988 och min bror Arnie har tonsatt de flesta sångerna till Sölve Aronssons texter.
Sången om USA, ”Lanne i väster” är signaturmelodin i spelet som beskriver utvandringen från Blomskog till USA.
– En av initiativtagarna; Erik Mossberg sa en gång till mig; ”Vad vore Amerikabrevet utan sången och musiken; torrt”.
Evenemanget drog första året hela 1100 personer, en imponerande siffra som visade att spelet och musiken fängslar sin publik.
– Genom åren har över 100 000 personer sett spelet i Blomskog, på Skansen och i USA.
Amerikabrevet mottogs med öppna armar. Denna framgång ledde till en fem veckor lång turné i USA 1991 under namnet ”Traveling Swedes”, där de fick möjlighet att sprida sin musik till en internationell publik.
– Det kom att bli starten på en ny karriär för mig. Jag jobbade på televerket men efter turnén till USA började jag arrangera resor, tre per år, till olika delar av USA.
Detta sysselsatte Ingmar från 1995 fram till pandemiåret 2020, då det hela tog slut.
– Otaliga är minnena från New York, Chicago, Minneapolis, Nashville och västkusten.
Det är många svenskättlingar i USA som älskar sin svenska historia.
– En gång på American Swedish Institute i Minneapolis mötte jag ett par, där den åldrande mannen började prata med mig efter en spelning. Det visade sig att han härstammade från Blomskog, jag får ståpäls än idag av det sammanträffandet.
”Ännu blommar kärleken”
Sammanhållningen inom gruppen har varit stark och de sprider den kärlek de enligt tidigare intervjuer med bland annat NWT hyser till varandra och till sin hembygd. Med sex decennier av musik och framgång bakom sig är det tydligt att Lill Ingmars har mycket kvar att ge.
– Jubileumskvällen kommer jag att minnas länge, även om regnet öste ner, var det fullt långt före utsatt tid och vi fick ta extrautrymmen i anspråk.
Namnet är inspirerat av förebilderna och idolerna Sven Ingvars.
– 1961 bestämde jag mig för att börja sjunga då jag hörde ”Te dans mä karlstatösera” med Sven Ingvars på radio. Idag är Ingvar Carlsson en god vän till mig och vi gymmar ihop varje vecka, så kan det bli här i livet – drömmen kan bli sann.
Robin Olsson